Vorige keer vertelden we even kort over de 1e soort krachttraining; Soorten krachttraining deel 1. Mocht je deze nog niet gelezen hebben, dan raden we je aan om toch even op het bovenstaande linkje te klikken. In dit artikel gaan we dieper in op de fysiologie van hypertrofie(spiergroei).
Doel van spiergroei training
Natuurlijk, het expliciete doel van deze soort training is grotere spieren. Vaak voor verschillende soorten redenen; basis creëren voor kracht of prestatie(zeker aangezien grotere spieren, vaak potentieel sterker kunnen zijn). Prestatieatleten kunnen zich willen focussen op het vergroten van bepaalde spierkracht, om zo hun prestaties te verbeteren
Ongetwijfeld, is het grootste doel van dit soort trainingen; esthetiek. Of het doel bodybuilding, figure/ bikini wedstrijden, er naakt goed uit zien komt het er vaak op neer dat ze gewoon de esthetiek willen verbeteren. Voordat we dieper ingaan op wat hypertrofie stimuleert(in een volgend artikel), gaan we eerst wat vertellen over de verschillende soorten groei die kunnen ontstaan.
Hypertrofie vs hyperplasia
Na dit stukje gelezen te hebben, zal je begrijpen waarom we dit eerder spiergroei training noemden en niet direct hypertrofie training. Verhoging van spiermassa kan door 2 primaire mechanismen:
- Hypertrofie
- Hyperplasia
Hypertrofie verwijst naar de algemene stijging van, van de werkelijke grootte van de spiermassa; dat de spiercellen/vezels groter worden. Hyperplasia verwijst naar de situatie waarin er meer spiercellen/vezels bijkomen. Oftewel je lichaam maakt nieuwe cellen aan.
In een vroegere studie vonden ze dat bodybuilders meer spiercellen zouden hebben; echter was hier weinig tot geen bewijs van. Het werd verklaard door te stellen dat mensen met meer spiercellen in hun lichaam, een betere potentieel voor groei hebben.
Je kan hyperplasia vergelijken met lichaamsvet. Die kunnen ook ontstaan door hypertrofie (bestaande vetcellen worden groter) of hyperplasia(het lichaam maakt nieuwe vetcellen aan, die vervolgens gevuld worden met triglyceride en zodoende groter worden via hypertrofie).
Nu, of hyperplasia in termen van spiergroei en of het wel of niet gebeurt in mensen is al een groot debat decennia lang. Een aantal vroegere dierenstudies bewezen dat hyperplasia daadwerkelijk bestaat. Of je hier een conclusie uit kan trekken voor mensen, is vrijwel onmogelijk.
Er is tot nu toe nog geen data vrijgegeven over hyperplasia en de werking ervan. Het is voor de wetenschappers erg moeilijk om dit te onderzoeken en dan is de vraag nog of het daadwerkelijk een grote rol zal spelen in spiergroei.
Myofibrillar versus sarcoplasmatisch Hypertrofie
Vanaf nu zullen we het alleen nog over hypertrofie hebben. Zeer simplistisch gesproken, je kan spiermassa verdelen in de actuele skeletspieren myofibrils(daadwerkelijke vezels die kracht genereren) en ‘’de rest’’ inclusief water, glycogeen, mineralen, bindweefsel etc. Dit laatste deel van de spier of eigenlijk een deel ervan word sarcoplasma genoemd.
Myofibrillar groei is de groei van de daadwerkelijke contractiele vezels. En sarcoplasticshe groei is de verhoogde opslag van glycogeen, water etc in de spieren. Ze dragen niet bij aan de prestatie van de spieren, maar laten ze wel groter lijken.
Sommige hebben het dan wel ook over functionele vs niet – functionele hypertrofie. Vrijwel iedereen wilt zich eigenlijk focussen op de functionele hypertrofie, want alleen grote van de spieren(zonder verhoogde prestatie) zal weinig nut hebben voor hen. Let wel op, beide soorten trainingen dragen bij aan de totale omvang voor lichaamsbouw- sporters. Focussen op beide aspecten, kunnen relevant zijn om spiergroei te maximaliseren.
Laat dit even allemaal bezinken, in een volgend artikel zullen we bespreken wat hypertrofie stimuleert en wat algemene regels over ‘’optimale herhalingen per training’’. Om meer mensen te bereiken, willen we je graag vragen om een vind ik leuk achter te laten. Vragen zijn altijd welkom!