Strongwoman

Wat is een goed vetpercentage?

Zoals vrijwel altijd het geval is, het antwoord ligt aan de context waarin de vraag gesteld wordt. Probeert de persoon gewoon gezond te blijven of willen ze meedoen aan een fitness show? Je doel bepaalt wat een goed vetpercentage is.

Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken naar een aantal verschillende nummers en categorieën.

Voor de gezondheid of verlagen van gezondheidsrisico’s is er enige discussie mogelijk over wat de optimale vetpercentage is. Sommige gebruiken niet eens vetpercentage, maar BMI. Bij ongetrainde individuen kan de BMI een uitstekende methode zijn om een schatting te krijgen van je vetpercentage.
Let op: Dat BMI geen rekening houdt met eventuele spiermassa.

Uiteindelijk, kan zowel te veel of te weinig lichaamsvet gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. En alhoewel de meeste mensen nog steeds gebruik maken van ‘’overgewicht’’ of ‘’ondergewicht’’, is lichaamscompositie en vetpercentage een betere indicator van de situatie. Zelfs de termen ‘’overvet’’ of ‘’ondervet’’ hadden een betere optie geweest.

Alhoewel de meeste waardes al een beetje omhoog zijn gegaan, is het gemiddelde vetpercentage van een vrouw tussen 21 en 28%. Vrouwen die buiten deze marge zitten, lopen gezondheidsrisico’s. Gezonde lichaamsvet niveaus zijn voor vrouwen tussen 18 en 25%.

We moeten er wel bij zeggen dat lichaamsvet verdeling even grote gezondheidsrisico’s kan mee brengen. Vrouwen die meer vet rond hun buik hebben, hebben grotere gezondheidsrisico’s dan vrouwen die het bij hun heupen/benen hebben.

Belangrijk om erbij te vermelden, is dat ondanks het niet voor iedereen weggelegd is om de gezondheidswaardes te halen, dat elke verandering in vetpercentage je algemene gezondheid verhoogt. Het is zelfs zo dat vrouwen, die relatief veel vet hebben, maar wel actiever zijn(van een metabolische standpunt), gezonder zijn dan ‘’slanke’’ mensen. Indien vrouwen bij een vetpercentage komen van circa 10-12 dan is dit erg ongezond en kunnen er allerlei problemen ontstaan(menstruatie problemen).

wat is een goed vetpercentage voor een vrouw?

Vrouwen
Gemiddeld 21-28%
Aanbevolen voor een goede gezondheid 18-25%
‘In Shape’* ~15%
Haalbaar het hele jaar door met nauwgezette controle op levensmiddelen ~15%
Haalbaar voor iedereen met nauwgezette controle op levensmiddelen. 18-20%
Wedstrijd dames 6-8%
Prestatie atleten Verschilt
*weinig vet bij de benen

Bij het achterlaten van een ”vind ik leuk”, weten wij dat dit soort informatie jullie een zet in de juiste richting geeft. Zo kunnen wij beter onze informatie afstemmen op jullie. Alle vragen zijn uiteraard altijd welkom!