Strongwoman

Wat zegt gewicht over ons?

Wat zegt gewicht over ons? Volgens de vrouwelijke ongeschreven woordenboek zou gewicht 1000 betekenissen kunnen hebben. Bij een positieve gewicht hebben we het goed gedaan en bij een negatieve gewicht hebben we het slecht gedaan. De logica is vaak ver te vinden en uit wanhoop kopen we vaak geen weegschaal of gaan we er niet meer op staan. Gelukkig is dit artikel er, nu kunnen de ogen eindelijk geopend worden en kunnen we stoppen met gewicht verkeerd af te lezen. Geloof ons, dit scheelt je zoveel stress. 

 
Wat is gewicht?
De laatste keer dat we gekeken hebben, bestaat geen 1 vrouw alleen maar uit vet. Integendeel zelfs, skeletspieren kunnen tot wel 25 – 40% van je gewicht opmaken. Je brein weegt ook circa 7 -8 kilo, bij sommige wellicht iets minder(ha-ha!). En dan hebben we nog organen die ook gewoon gewicht innemen. En tot slot hebben we ook nog eens vet! Dit verschilt bij iedereen en kan variëren van 10 – 40/50%.  

Nu kunnen we eindelijk weer opgelucht adem halen en ons gewicht loslaten.

Gewichtsfluctuaties
Hier kan je af en toe zo gek van worden. De ene keer weeg je 0,3 kg minder en dan weer 1 kg meer. In plaats van je er gewoon bij neer te leggen(wat in feite ook gewoon een oplossing is), kunnen sommige factoren gewoon uitgelegd worden. 

-          Koolhydraten:koolhydraten worden direct verbruikt als energie(glucose) of opgeslagen voor later gebruik. Bij het opslaan van deze koolhydraten, wordt ook vocht(2,7 per gram) opgeslagen. Het is dus ook niet raar, als jij geen koolhydraten meer eet je gaat afvallen in gewicht. Het vocht gaat uit je lichaam en je bent lichter. Omgekeerd, is het precies hetzelfde. Als jij een dagje meer stokbrood eet, dan normaal, dan zal je de volgende dag zwaarder wegen. Is dit vet? Nee. Tenzij je er 8 van eet. 

-          Menstruatie: tijdens/ voor de menstruatie kan je vocht vasthouden. Dit heeft te maken met schommelende progrestron levels. Het vocht hoopt zich op je lichaam en je word per week steeds zwaarder. Het kan echt circa 1-4 kg per dag verschillen. Gewoon bij neerleggen en verder gaan, het gaat vaak na 1 week wel weg.  

-          Zout:  aldosetron is een hormoon dat je water en zout balans regelt. Je kan je lichaam zien als een regulerend systeem. Zodra je teveel zout binnen krijgt, dan gaat je lichaam vraag creëren naar water. Jij gaat water drinken maar doordat je lichaam bang is om het water te verliezen , gaat je lichaam het water vasthouden(regulerend). Daarom is het handig om je zout inname constant te houden(3- 5 gram). Let op: in voeding zit vaak voldoende zout verwerkt. 

-         Stress:  soms kan je er niet zoveel aan doen en kunnen er stressvolle situaties ontstaan. Bij deze situaties word je stresshormoon(cortisol) verhoogd. Cortisol staat er om bekend dat het vocht vast houd en dus resulteert in een hogere gewicht. Ook teveel druk maken om je gewicht, kan je cortisol verhogen.  

-          Water:  zoals je hierboven al kon lezen, is je lichaam een regulerend systeem. Mocht je je lichaam te weinig water geven, dan gaat je lichaam vocht vast houden. Heel simpel. Probeer altijd minimaal 2 liter water te drinken. 

Zien jullie eigenlijk hoeveel factoren je gewicht bepalen? Er is soms geen touw aan vast te binden en af en toe heel onlogisch. Maar nu jullie weten welke factoren belangrijk zijn, kan je hierop inspelen. Een hoger gewicht op de weegschaal, kan nu makkelijk verklaard worden en met een gezonde verstand weg gelachen worden. En ook al is het niet te verklaren, hoe erg kan het zijn? Je hebt toch geen 8 pakjes koek leeg gegeten? Dan hoef je je ook niet schuldig te voelen.

Gewicht wegen
Je gewicht aflezen heeft meer nut, als je meer meetresultaten hebt. Wij raden klanten altijd aan om de 1e 2 weken hun gewicht te wegen, zo kan je zien in hoeverre je boven of onder je energiebehoefte eet en wat de resultaten zijn. Laten we een klein voorbeeld geven: 

Datum 

Week 3 

Gewicht Vetpercentage (door huidplooimeter) Omvang 
Maandag 01-09 67,3   
Dinsdag 02-09 67,4   
Woensdag 03-09 66,8   
Donderdag 04-09 67   
Vrijdag 05-09 66,7   
Zaterdag 06-07 66   
Zondag 07-09 66,5 32,5% Ochtend gemeten: 

Buik 95, taille 83, benen 59, armen 32 

Datum 

Week 4 

Gewicht Vetpercentage (door huidplooimeter) Omvang 
Maandag 08-09 66,8   
Dinsdag 09-09 66,3   
Woensdag 10-09 66,1   
Donderdag 11-09 66,1   
Vrijdag 12-09 66,3   
Zaterdag 13-07 66   
Zondag 14-09 66,8 32,5% Ochtend gemeten: 

Buik 93, taille 81, benen 58,5, armen 30 


Het eerste punt is dat we duidelijk kunnen zien dat er geen schade is geleden. Laten we zeggen dat we het vetpercentage en de omvangen weg laten. Wat krijgen we voor resultaat? Positief of Negatief? Negatief. Een vrouw zal dit aflezen als +0,3 kg. Terwijl als je de gemiddelde van week 3 pakt(66,8 kg) en de gemiddelde van week 4(66,3), is ze gemiddeld 0,5 kg afgevallen. Wat overigens een gezond tempo is. En dit terwijl ze 200 kcal extra heeft gegeten. 

Haar vetpercentage is onveranderd gebleven(kan ook aan de manier van knijpen liggen), maar jullie moet wel onthouden dat ze 200 kcal extra heeft gegeten. Binnen die 200 kcal zitten ook koolhydraten. Lees nog even het bovenstukje terug van de koolhydraten . 

Conclusie
We kunnen ons niet te druk maken om ons gewicht en de veranderingen. Er zijn zoveel variabelen waarbij je rekening moet houden. Mocht je graag gedemotiveerd raken, dan moet je blijven letten op je gewicht. Je zal door de bomen het bos niet meer zijn, je gaat twijfelen en zal stoppen. Wil je gewoon je gezonde boerenverstand gebruiken? Lees dan het bovenstukje aandachtig en probeer het voor de volle 100% te begrijpen. 

Voor vragen raden we je aan om op instagram of facebook een berichtje achter te laten.