Strongwoman

Welke soorten krachttraining zijn er?

Ondanks dat voeding vaak 80% van je resultaten vormt, is het aan te raden om dit te combineren met krachttraining. Niet alles is direct krachttraining, en niet elke soort krachttraining zorgt voor hetzelfde resultaat. Binnen deze sport heb je weer verschillende soorten trainingen, met ieder zijn eigen functie. In een aantal artikelen bespreken we 3 vormen van krachttraining en hun functie.


Let op: we zullen ze apart uitleggen, echter zijn ze wel vaak overlappend. Je kan bijvoorbeeld de overgang van kracht naar hypertrofie(vergroten van spiercel) rond de 5 herhalingen bepalen. Dit betekent niet dat je geen hypertrofie kan krijgen met minder dan 5 herhalingen.

We bespreken 3 vormen van krachttraining:

  1. Metabolische training
  2. Hypertrofie training
  3. Maximum kracht training


Metabolische training

Dit zijn eigenlijk alle trainingen die zich focussen op de hogere herhalingen( meestal 15 – 20 herhalingen, de sets duren circa 45- 60 secondes lang). De rust tussen de sets zijn vaak ook vrij kort en variëren tussen de 30 – 60 secondes.  De belasting(gewicht) dat gebruikt wordt is tamelijk laag en is vaak 60% of lager van je 1 rep max(herhaling dat je maar 1 keer kan). Vaak word er circa 3-4 sets aangehouden, alhoewel dit nog afhankelijk is van je doel.

Dus voor een bepaalde oefening, wordt er circa 4 sets van 15 – 20 herhalingen met 1 minuut rust gedaan. Bij dit soort trainingen worden circa 6 – 8 oefeningen gedaan. Dit is voldoende om elke spiergroep voldoende stimulans te geven.


Keuze van oefeningen

De keuze van de oefeningen worden voornamelijk bepaald door de technische haalbaarheid van de oefeningen. Probeer maar eens 15 – 20 herhalingen te doen met squats of deadlift. De minimale rustpauze en intensiteit is gewoonweg een risico die je niet wil nemen. Kan het gedaan worden? Ja. Is het aan te raden? Nee.

Wij raden bij dit soort trainingen aan om gewoonweg machines te gebruiken. Ze zijn niet alleen veiliger(door de vermoeidheid), maar je kan ook sneller bewegen tussen de oefeningen zonder alle gewichten eraf te moeten halen. Dit vergroot de effectiviteit van je training.

Vele pleiten bij dit soort trainingen om voornamelijk lichaamsgewicht te gebruiken. Het is vrij logisch vanuit een blessure standpunt, echter vragen wij ons af in hoeverre een ongetrainde ‘’obese’’ persoon deze oefeningen kan uitvoeren.

Metabolische trainingen en vet verlies
In de afgelopen jaren, worden dit soort trainingen sterk gepromoot onder het idee dat het meer calorieën verbrand(wat het ook doet) en een groter post workout calorieën burn heeft(oftewel je verbrand na de training ook nog eens extra). Het EPOC effect is vrij achterhaald, dus daar hoef je het niet voor te doen.

Dit soort trainingen hebben als functie dat ze je glycogeen(koolhydraat voorraden) leegtrekken en generen een hormonale response, die vergelijkbaar is met een interval training.

Hoewel deze trainingen zeker voordelen hebben m.b.t vet verlies(vanuit je voorraden en hormonen bekeken), is het niet de enige soort training die je moet doen. Zeker beginners niet. De reden hiervoor is; het spaart geen spiermassa. Terwijl spiermassa altijd gespaard moet worden, om je vetpercentage lager te krijgen.

Deel dit bericht met je vrienden om de juiste informatie de wereld in te krijgen.